Piña Coladas historie

Historien om Piña Colada er - som så meget andet - til stor diksussion. Faktisk er det noget nær umuligt at sige noget helt præcist om hvornår cocktailen rent faktisk blev opfundet. Her er en oversigt nogle af de mange bud på hvornår den stammer fra, og hvem der har fundet på den.

Hvad er en Piña Colada

Colada betyder at si
Piña betyder ananas

Altså betyder Piña Colada siet ananas.

En af mange opskrifter på den meget populære cocktail er:

  • 1 del klar rom (bacardi eller lignende)
  • 1 del kokosmælk
  • 1 del ananasjuice
  • isterninger

Ingredienserne blendes og nydes.

Altså: der er tale om en sød, rombaseret cocktail med lys rom, kokosmælk og ananasjuice. Typisk serveres drinken blendet eller shaket med is. Og så pynter man med en trekant ananas og et flot rødt bær.

Selve historien

De tidligste referencer til en drik, der specifikt kaldes Piña Colada er fra Travel Magazine, december 1922. Her omtales piña colada som en ananasjuice shaket med is, sukker, lime og Bacardi rom. På dette tidspunkt er der ikke kommet kokosmælk i drinken.

Først i New York Times fra 16. april 1950 er en beskrivelse af en piña colada med kokosmælk.

Hotellet Caribe Hilton i Puerot Rico påstår at det var deres bartender Ramon Marrero, der fandt på cocktailen i august 1954. Den kom til verden efter tre måneders hårdt arbejde med at perfektionere opskriften. Historierne går også på at det var i 1953 og 1957, så den er måske lidt usikker.

På en væg i en bar i san Juan - også i Puerto Rico - kan man se, at det er her cocktailen stammer fra. Den blev lavet første gang af Don Ramon Portas Mingat i 1963.

For at gøre det hele mere kompliceret er der nogle der mener, at cocktailen slet ikke er caraibisk, men faktisk stammer fra Europa, hvor den blev opfundet af Ricardo Gracia, der blev født i Barcelona i 1914. Hvornår han efter sigende skulle have fundet på drinken melder historien ikke noget om.

En ting er dog sikkert. Piña Colada er nu Puerto Ricos officielle drink, og det er en klassiker, der nydes over hele verden.

Om forfatteren

Kim Malchau er initiativtager til sitet Gode Drikke - øl og drinks ad libitum.

Artiklen er fra: Gode Artikler - Piña Coladas historie